Het grootste misverstand over brommobielen is dat ze op fietspaden mogen of moeten rijden. Uit de brommobiel regels blijkt dat dit juist niet is toegestaan. Brommobielen moeten op de rijbaan, maar mogen niet op autosnel- en autowegen. Waar mag een brommobiel rijden? We vertellen het u op deze pagina.
Voor bestuurders van een brommobiel of 45 km auto is mobiliteit en vrijheid belangrijk. Ze willen daarom ook gelijk de brommobiel regels weten. Een van de eerste vragen die mensen stellen bij de aanschaf van een 45 km auto is dan ook: waar mag een brommobiel rijden? Voor bestuurders van brommobielen gelden in basis dezelfde regels als voor automobilisten. Het antwoord is daarom niet ingewikkeld: brommobielen moeten op de rijbaan. Dat betekent niet op fietspaden. Op autosnel-, autowegen en wegen die zijn gesloten voor al het langzame verkeer mag u niet met een 45 km auto rijden.
De maximumsnelheid van 45 km per uur voor een brommobiel is bij de meeste mensen bekend. Dit komt mede omdat de voertuigen in de volksmond bekend staan als 45 km auto. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom mag u met een brommobiel maximaal 45 km per uur rijden, tenzij u op een woonerf of in een 30km-zone rijdt. Andere brommobiel regels zijn minder duidelijk. Met een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) mag u in een brommobiel rijden. Komt u niet door de medische rijbewijskeuring, dan verliest u het autorijbewijs (rijbewijs B) maar behoudt u het bromfietsrijbewijs.
Op welke soort wegen mag een brommobiel rijden en wat is de juiste plaats op de weg? De brommobiel regels over de plaats op de weg zijn niet ingewikkeld. Met een 45 km auto moet u op de rijbaan rijden, want u volgt de regels voor personenauto’s. U mag niet op het fietspad of een fietsstrook rijden. Met een brommobiel mag u wel op een rijbaan rijden die verboden is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur. Ook op rijbanen die gesloten zijn voor gehandicaptenvoertuigen en brom- en snorfietsen mag u met een brommobiel rijden.
Wegen waar motorvoertuigen op meer dan twee wielen niet mogen komen,
mag u met een brommobiel ook niet in.
Naast de maximumsnelheid en de plaats op de weg is er nog één van de brommobiel regels heel belangrijk. Op autosnel-, autowegen en wegen die zijn gesloten voor al het langzame verkeer mag u met een brommobiel namelijk niet rijden! De autosnel- en autowegen zijn bij de oprit aan de blauwe rechthoekige verkeersborden te herkennen. Op het verbodsbord C9 bij wegen die gesloten zijn voor al het langzame verkeer staan een tractor, bromfiets en fiets afgebeeld.
In Rotterdam komt het er op neer dat u met een brommobiel geen gebruik kunt maken van de Maastunnel en de Bosdreef. Dat zijn namelijk autowegen. De maximum snelheid van de Maastunnel is 50 km per uur en die van de Bosdreef 70 km per uur. Bij sommige wegen mag de maximum snelheid dan wel 50 km per uur zijn, maar de regels van autowegen blijven hier gewoon gelden. Waar mag een brommobiel rijden in Rotterdam? Op onder andere de Erasmusbrug, Groene Kruisweg en Willemsbrug! Voor brommobiel regels geldt: rijdt nooit een autoweg of autosnelweg op.
Wilt u meer weten over brommobiel regels voordat u een 45 km auto aan gaat schaffen? Neem dan vrijblijvend contact op met Brommobiel Rotterdam. We staan bekend om onze persoonlijke service. De brommobiel leveren we thuis bij u af. Brommobiel Rotterdam biedt u persoonlijke rijbegeleiding in uw eigen woonomgeving. U gaat met nog meer zekerheid de weg op.
Meer lezen over brommobiel regels? Download ons handige e-book!
Tip: Print deze uit en leg het in uw brommobiel. Zo heeft u brommobiel regels altijd bij de hand.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer